Project Description

Mad
INDKØB
Måltider
ernæring
Sygdom
Byens køkken

Gør dit køkken til et madskatkammer

Hvad er det en god idé altid at have i køkkenet?

Her er gode idéer til, hvad det er godt at have i køkkenet, så du nemt kan tilberede morgenmad, frokost, mellemmåltider og pifte aftensmaden op.

Under de forskellige faneblade på denne side, kan du læse, hvad der er godt at have på lager:

  • På køkkenbordet eller vindueskarmen
  • I køkkenskabet
  • I køleskabet
  • I fryseren

 

Køkkenskabet

Det er en god idé at have et lille lager derhjemme af lækre madvarer, så du altid har mulighed for at lave god mad eller snuppe et lækkert lille mellemmåltid.

Her er en liste samt et billede nederst til inspiration. Varerne på billedet er inspiration til type mad og ikke til hvilke mærker, du skal købe.

Tørvarer:

  • Øllebrødspulver, havregryn og müesli er godt at have til at variere din morgenmad.
  • Ris og pasta, salt og peber samt forskellige tørrede krydderier til aftensmåltid (se afsnit om grundlager for smagskompasset).
  • Sukker, hvedemel, bagepulver og vanillesukker til hvis du skulle få lyst til at bage.
  • Te og kaffe.

Kolonialvarer på dåse, glas og flaske:

  • Tun i olie, makrel i tomat, torskerogn eller andet pålæg på dåse.
  • Olivenolie, rapsolie og balsamicoeddike, så du altid kan lave en dressing og stege kød og grønt.
  • Syltede asier, rødbeder og cornichoner samt pesto på glas og mangochutney er alle gode som tilbehør til frokost og aftensmad.
  • Marmelade og honning.

Husk, at de fleste madvarer skal på køl efter åbning og eventuelle rester fra en åbnet dåse skal opbevares i en anden beholder.

Lækkerier til din søde tand og uventede gæster:

  • Nødder, chokolade, småkager, kiks og chips

Foto: Luk mig op – Sundhedsstyrelsens pjece

Køleskabet

Der er forskellige madvarer, som det er en god idé at have i dit køleskab, så du altid kan lave lækker, varieret mad. Du kan eventuelt dele dit køleskab op, så det er nemt at overskue, hvad du har.

Her er en liste af ting samt et billede nederst på siden, som kan være en inspiration til dig. Billedet er en inspiration til type af mad, ikke til hvilke mærker, du skal købe.

I lågen:

  • Mælk, juice og andre store kartoner og flasker.
  • Smør og gær.

Øverste hylde:

  • Æg, som du kan koge helt, bruge til omelet, røræg, æggekager, æggemuffins, tærter og bagning.
  • Åbnede syltevarer som fx syltede rødbeder, agurker og asier.
  • Soja, ristede løg, kapers, ketchup, mayonnaise og remoulade som alle kan bruges som smagsgivere og tilbehør til meget forskelligt.

Midterste hylde:

  • Græsk yoghurt eller skyr på bæger til dressinger og morgenmad.
  • Oste du kan lide som fx en god fed morgenost, som kan spises på rugbrød eller ristet brød, et stykke blåskimmelost og et stykke parmesan til din pasta.
  • Piskefløde til madlavning.
  • Bacon, som er lækkert til æggekagen, leverpostejen eller stegt med nye kartofler og løg.
  • Pålæg som fx salami, hamburgerryg og en god leverpostej, som kan lunes eller spises kold.

Nederste hylde:

Nederst i køleskabet er der ofte en skuffe egnet til grøntsager. Når grøntsagerne ligger der, er du sikker på , at der ikke drysser jord fra de rå grøntsager på resten af din mad i køleskabet.

  • Løg, som du kan bruge rå til madder eller stegt til æggekagen eller kartoflerne.
  • Gulerødder kan rives til råkost, spises skrællede som gnavegrønt eller rives og bruges i mange forskellige typer retter.
  • Kartofler til tilbehør
  • Grøntsager og frugter, du kan lide.

Vær opmærksom på, at nogle frugter og grøntsager ikke skal opbevares på køl. Det drejer sig fx om tomater.

Luk mig op – pjece fra Sundhedsstyrelsen

Fryseren

Det er en god idé at have et lille lager af lækre madvarer i fryseren. Her er en liste samt et billede til inspiration. Varerne på billedet er kun inspiration til type mad, ikke til hvilke mærker, du skal købe.

Husk at skrive indhold, dato og årstal på posen, når du lægger noget i fryseren.

  • Frosne bær til kompot
  • Frosne ærter til salat og tilbehør
  • Stegte frikadeller, to i hver pose
  • Små pakker med to skiver brød
  • Små pakker med boller
  • Leverpostej pakket i små stykker i film og poser
  • Små poser suppe og frosne grøntsager.

Foto: Luk mig op – pjece fra Sundhedsstyrelsen

Er du i tvivl om, hvor længe forskellige madvarer kan holde sig i fryseren, er der hjælp at hente her.

Køkkenbordet og i vindueskarmen

  • Krydderurter som dild, persille, basilikum og purløg, der giver maden det sidste pift.
  • Tomater og agurker til æggemadder og tilbehør.
  • Citron, som løfter smagen i al mad.
  • Et par æbler.

< Tilbage til forrige side

Opbevaring af frugt og grønt

Er du i tvivl om, hvordan frugt og grøntsager bedst opbevares, så er der hjælp at hente her.

Pift maden op

Se hvilke smagskomponenter det altid er godt at have i køkkenet.