Project Description

Mad
INDKØB
Måltider
ernæring
Sygdom
Byens køkken

Nedkøling og opvarmning

Hvis du vil gemme rester, skal du sørge for, at de bliver hurtigt kølet ned. Tager det for lang tid, får bakterier tid til at dannes og formere sig.

Sådan skal du køle mad ned

Der må max gå 3 timer fra maden er 65 grader, til den er 10 grader. Det vil altså sige, at har maden stået fremme på bordet eller på den slukkede kogeplade uden at komme på køl i 3 timer, skal du ikke gemme den, men smide den ud.

Gode råd:

  • Kom altid rester af mad i køleskabet så hurtigt som muligt.
  • Brug ikke for store beholdere til maden.
  • Lad være med at overfylde dit køleskab. Der skal være plads til, at luften kan cirkulere.
  • Temperaturen i køleskabet skal højst være +5 grader. Det er derfor en god idé med et termometer, så du kan holde øje med temperaturen.

 

Sådan genopvarmer du mad

  • Sørg for, at maden bliver rigtig varm. Bakterier dræbes ved 75 grader.
  • Hvis du varmer maden op i en gryde, så rør rundt med jævne mellemrum. På den måde sikrer du, at varmen fordeler sig i hele retten.

 

< Tilbage til forrige side

Mere om nedkøling

Læs Fødevarestyrelsens retningslinjer for korrekt nedkøling her.

Madlavning og hygiejne

Fødevarestyrelsen har en vejledning, der handler om god hygiejne ved madlavning.

Du kan læse den her.