Om smørrebrød

Danskere elsker smørrebrød

Er der noget mere dansk end håndmadder og smørrebrød?

Smørrebrød blev nr. 2, da vi danskere skulle vælge vores nationalret i 2014, hvor vinderen blev stegt flæsk med persillesovs.

Noget så simpelt som en leverpostejsmad med syltede rødbeder er den ultimative mad, der rummer alle elementer, med grundsmage og forskellige konsistenser. Leverpostej og rødbede er hinandens modsætninger, både hvad angår farve og smag, hvilket gør, at maden er elsket af store som små.

Klassiske håndmadder

Der findes forskellige niveauer inden for smørrebrød, hvor smørrebrødet er det højt belagte, og håndmadderne er de flade hverdagsmadder.

En håndmad består som udgangspunkt af:

  • Brød
  • Smør
  • Pålæg
  • Topping af en slags

Der er elementer, der hører sammen i klassiske madder. Fx består dyrelægens natmad af leverpostej, saltkød, sky og løgringe.

Der er også elementer, der som udgangspunkt ikke hører sammen. Typisk spiser du ikke marinerede sild på franskbrød eller asier på hønsesalat. Se her, hvad der hører sammen.

Har du brug for ekstra energi?

Har du brug for ekstra energi, så sørg for at komme godt med smør og pålæg på madderne.

 

Lav selv toppings og pålægssalater

Har du rester fra din aftensmad, kan du forvandle dem til pålægssalater og forskellige toppings og spreads.

Kig under opskrifter og lad dig inspirere.

Brug de råvarer, der er i sæson. Her er de billigst og smager bedst.

Brug friske tomater og agurker som topping om sommeren og fintsnittet kål vendt med salt og sukker om vinteren.

Hele året kan du med fordel skære tynde løgringe samt have ristede løg på lager, stege bacon og spise syltede rødbeder, asier og græskar, også selvom de hører sig mest til om vinteren. Man kan nemlig sagtens spise syltede grøntsager om sommeren.

Frisk brødet op

Er dit rugbrød og franskbrød ved at være lidt tørt, kan du riste det i en brødrister eller i en klat smør på panden.