De officielle kostråd
De officielle kostråd
Kostrådene er til dig, som er rask og i alderen 2 – 65 år, og de er en rettesnor, for dig der ønsker en sund og klimavenlig kost.
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere frugter og grøntsager
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Du kan klikke på de specifikke anbefalinger ovenfor, hvis du ønsker at læse mere om dem.
Supplerende kostråd
Er du over 65 år og rask, anbefales du at følge de officielle kostråd, men du bør være særligt opmærksom på at få nok protein. Gode kilder til protein er: kød, fisk, æg, mælk, ost, bælgfrugter, nødder, kerner og frø. Desuden anbefales du at supplere din kost med kosttilskud. Læs mere om anbefalingerne for kosttilskud længere nede på siden. Du kan læse mere om kostråd til borgere over 65 ved at klikke her.
Er din appetit lille, eller har du haft et uønsket vægttab, er der andre anbefalinger, som du bør følge. Læs mere om anbefalingerne for dig, der har en lille appetit og har tabt dig i vægt, ved at klikke her.
Er du vegetar eller veganer, kan du klikke her for at læse mere om anbefalingerne for hvordan du sammensætter din kost.
Kosttilskud
Voksne under 70 år anbefales at tage kosttilskud, der indeholder 5-10 mikrogram D-vitamin fra oktober til april.
Er du 70 år eller ældre anbefales du at tage kosttilskud med 20 mikrogram D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium hele året.
Er du 70 år eller ældre?
Vej dig gerne en gang om måneden. På den måde kan du følge med i din vægtudvikling. Spiser du desuden de mængder, som din krop har brug for, vil du holde vægten og altså hverken tabe dig eller tage på. Hvis du uplanlagt taber dig 1 kg eller mere og ikke kan tage det tabte på igen, skal du kontakte din læge.
Hvad er tallerkenmodeller?
Tallerkenmodeller er en hjælp til, hvordan du skal fordele forskellige slags mad på din tallerken.
Den klassiske tallerkenmodel kaldes for Y-tallerkenmodellen. Den gør det nemmere for dig at spise sundere og leve efter de officielle kostråd. Den kan bruges til alle måltider og kan bruges af både mænd, kvinder og børn fra 3 år.
Y’et inddeler tallerkenen i tre dele. En lille del mellem armene på Y’et og to lige store dele på hver side af Y’et. Den mindste del er tiltænkt kød, fjerkræ, fisk, pålæg, ost og/eller æg. De to større dele er fordelt med en til grøntsager og lidt frugt og en til brød, ris, kartofler, pasta eller lign.
Er du under 65 år, skal du følge Y-tallerkenmodellen til dine måltider.
Er du over 65 år?
Ældre over 65 år har brug for mere protein, end raske voksne under 65 år. Er du over 65 år, skal du derfor udskifte Y-tallerkenmodellen med Ældre-tallerkenmodellen.
Ældre-tallerkenmodellen:
Forskellen mellem de to modeller består i, at selve tallerkenen til Ældre-tallerkenmodellen er lidt mindre. Tallerkenen er mindre, da indtaget af energi falder med alderen. Herudover er delen, hvor kød, fjerkræ, fisk, pålæg, ost og/eller æg er, forholdsvis større og delen til tilbehør, som for eksempel brød, pasta, ris og kartofler er mindre. Alt i alt betyder det, at du skal spise samme mængde kød, men mindre tilbehør og lidt mindre grønt end tidligere.
Følger du Ældre-tallerkenmodellen til dine måltider, er det nemmere for dig at spise efter de officielle kostråd til ældre over 65 år.
Hvor skal din energi komme fra?
Anbefalingerne for ældre over 65 år er, at:
- 15 – 20 procent af energien skal komme fra protein (for eksempel kød, fisk, æg, fjerkræ)
- 25 – 40 procent af energien skal komme fra fedt (for eksempel olie, smør, fedt fra kød, nødder)
- 45 – 60 procent af energien skal komme fra kulhydrat (for eksempel kartofler, ris, pasta, sukker, grøntsager, frugter, brød)