Hjerte-kar-sygdom

Har du en hjerte-kar-sygdom?

Når du har en hjerte-kar-sygdom spiller maden en væsentlig rolle. En hjertevenlig kost kan nedsætte risikoen for at udvikle eller forværre hjerte-kar-sygdommen.

Følg de officielle kostråd

Rådene til en hjertevenlig kost følger de officielle kostråd.

Hjerteforeningens hjemmeside er altid opdateret på den nyeste viden, og med de bedste råd. Det gælder for dig der har en hjerte-kar-sygdom og/eller forhøjet kolesteroltal. Har du forhøjet kolesterol, bør du altid konsultere din egen læge.

Du kan med fordel spise:

Skaldyr, indmad og rogn er rige på protein og fattige på fedt. Det samme gør sig gældende med æg. Her skal du dog være opmærksom på, at æggeblommen har et højt indhold af kolesterol og fedt.

Kroppen har brug for fedt. Derfor er det vigtigt, at du ikke bare spiser mere fedtfattigt, men at du også fokuserer på kvaliteten af det fedt, du får gennem din mad. Et moderat indtag af fedtholdige fødevarer har en decideret gavnlig virkning, hvis du vælger det sunde, umættede fedt.

Fisk er en vigtig del af en hjertevenlig kost. Spis gerne 350 gram fisk om ugen, enten som to fiskemåltider eller ét fiskemåltid og fisk som pålæg næsten hver dag. Alle typer fisk er sunde og bidrager med den gavnlige fiskeolie, uanset hvordan fisken er tilberedt. Så vælg den fisk, du bedst kan lide. Du kan både vælge fisk på dåse, fra frost eller få din fiskehandler til at filetere fisken for dig, så du undgår fiskeben. Spis fx gerne makrel i tomat eller marinerede sild til frokost.

Frugt og grønt skal du gerne spise 600 gram af om dagen fordelt på  300 gram frugt og 300 gram grønt. Vær opmærksom på, at der ved nogle præparater af blodfortyndende medicin, skal holdes igen på de grønne K-holdige grøntsager, såsom broccoli og spinat.

Spis efter tallerkenmodellen, som du finder på siden med de officielle kostråd. Og når du handler ind, så gå gerne efter mærkerne nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har positiv indflydelse på dit hjerte.

Sørg for at bevæge dig så meget som muligt i din hverdag, og gerne mindst 30 minutter hver dag.

Er du i tvivl, om din træning er for lidt eller for meget, eller savner du gode idéer til at komme i gang, så læs de gode råd fra Hjerteforeningens motionseksperter.