Information på emballage

Sådan læser du en varedeklaration

Varebetegnelse: Her kan du se, hvad varen reelt er. Det er ofte ikke det samme, som varens navn.

Ingrediensliste: Her kan du læse alle varens ingredienser og eventuelle tilsætningstoffer. Rækkefølgen af ingredienser står efter mængde. Dvs det første er det, der er mest af i varen og så videre. Ingredienser, der er fremhævet med fed eller store bogstaver, er allergener. Det betyder, at de kan medføre allergiske reaktioner. Det drejer sig typisk om nødder, æg og mælkeprodukter.

Holdbarhedsdato: Holdbarhedsdatoen fortæller dig, hvor længe en vare kan holde sig. Læs mere om holdbarhedsdatomærkninger her.

Næringsindhold: I næringsindholdsoversigten kan du læse varens samlede energiindhold, samt hvor energien kommer fra. Se mere under fanebladet “Næringsindhold” her på siden.

Mærker på mad

Der findes forskellige mærker på mad, som er gode at kende, når du køber ind. Mærkerne kan hjælpe dig med at træffe gode valg for dig selv, ud fra de ting, du finder vigtige.

Sundhed

Hvis du ønsker at købe sundere mad, skal du gå efter Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket. Begge mærker må kun bruges på produkter, som lever op til en række krav i forhold til indhold af salt, sukker, fedt, kostfibre og fuldkorn. Det betyder, at du kan bruge mærkerne som pejlemærker, hvis du ønsker at spise sundt.

Økologi

Hvis du ønsker at spise økologisk, skal du kigge efter det røde Ø eller det europæiske økologimærke, som er et grønt blad dannet af stjerner. Begge mærker viser, at maden overholder den europæiske økologiforordning.

Læs mere her om, hvad økologi er.

Dyrevelfærd og bæredygtighed

Animalske produkter:

Hvis du ønsker at spise kød, mælk og æg fra dyr, der har haft bedre forhold, kan du med fordel gå efter produkter med økologimærket.

Derudover er mærket Anebefalet af dyrenes beskyttelse også godt, da det står for en vis dyrevelfærd.

Fisk og skalddyr:

Skal du købe fisk, kan du kigge efter MSC og ASC mærket, da de begge står for en vis hensynstagen til både fisk og miljø.

Kaffe, kakao, chokolade og bananer:

Vil du være med til at skabe bedre forhold for de fattigste bønder i verden og samtidig modarbejde børnearbejde og moderne slaveri, skal du vælge kaffe, chokolade og bananer med Fairtrademærket.

Læs mere om de mærker, der er gode at kende, når du køber ind.

Sådan læser du næringsholdet i en madvare

Næringsindholdsoversigten på mad fortæller dig, hvor meget energi der er samlet set i maden, og hvor energien kommer fra.

Typisk står der energiindholdet pr. 100 gram og altså ikke for hele varen. Køber du en stor plade chokolade, som vejer 200 gram, skal du derfor huske, at oplysningerne i næringsindholdsoversigten skal ganges med 2.

Oversigten består af følgende punkter:

  • Total energi pr 100 gram
  • Fedt – herunder andelen af mættet fedt
  • Kulhydrat – herunder sukkerarter/tilsat sukker og kostfibre
  • Protein
  • Salt

Det kan være en god idé at læse næringsindholdsoversigten, hvis der er særlige næringsstoffer, du skal undgå eller være sikker på at få nok af.

Når du bliver ældre stiger dit proteinbehov. Da kan det være en god idé at tjekke en madvares indhold af protein. Lider du af diabetes, er det en god idé at tjekke indholdet af sukker og fedt, så du ikke får for meget.

Læs mere om dine behov for de forskellige næringstoffer her.