Vælg hvilken kommune, du vil besøge
Se kort video om, hvordan du bruger du minmaaltidshaandbog.dk her >>

Når det kniber med appetitten

Den lille appetit

Hvis din appetit er meget lille, og du er i risiko for at bliver underernæret, skal du spise efter helt andre råd end dem med god appetit. Faktisk kan man sige, at principperne er vendt helt på hovedet.

Hvor du med god appetit skal spise magert og groft for ikke at få for meget energi, skal du med lille appetit spise fedt og fint for at få nok energi. Se de 7 kostråd til dig med lille appetit på næste faneblad.

Hvorfor er din appetit lille?

En lille appetit kan skyldes mange ting. Det kan være en god idé at tale med din læge, så I sammen kan finde ud af, hvad det skyldes og forhåbentlig få gjort noget ved det, så du får din appetit tilbage.

Lille appetit kan hænge sammen med:

7 kostråd til dig med lille appetit

  1. Spis kun lidt brød og gryn. Gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Grøden må gerne koges på sødmælk med en smørklat oveni.
  2. Spis kun lidt frugt og grøntsager hver dag; det kan være stuvede grøntsager eller grøntsagsmos, gerne af enten friske eller frosne grøntsager. Gerne henkogt eller tørret frugt, avocado, frugtjuice og frugtgrød med fløde.
  3. Spis kun få kartofler, lidt ris eller pasta hver dag. Rør gerne kartoffelmos op med piskefløde, smør eller æg.
  4. Spis fisk og fiskepålæg ofte; gerne i form af fiskesalater, tun i olie og lignende. Pynt med mayonnaise eller remoulade.
  5. Drik mælkeprodukter og ost med et højt fedtindhold. Ost 45+ i tykke skiver i stedet for ost 30+. Piskefløde og fed cremefraiche i sovse og desserter. Spis gerne flødeis, koldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk med højt fedtindhold.
  6. Vælg kød og pålæg med et højt fedtindhold. Spis gerne retter med fars eller æg. Vælg flødeleverpostej, spege- og rullepølse og salater med mayonnaise. Lun en middagsrest til frokost.
  7. Spis gerne smør, margarine og olie i sovs, supper, mos og på brød. Brug rigeligt med dressinger af olie og eddike, fed cremefraiche, piskefløde eller  mayonnaise og brug gerne sukker i mad og drikke. Spis kiks, chokolade, kager, fromage, is, koldskål og kakao.