Når der skal tages en vigtig beslutning for de pårørende
I fælleskøkkenet laver vi mad til ældre borgere i Guldborgsund og Lolland kommuner, der ikke længere kan lave mad til sig selv.
I vores køkken er mad ikke bare næring men også god smag. Mad er også samvær, og fællesskab, det er næring, vitaminer og nye kræfter til krop og sind0.
Mad er også forventningens glæde, minder om gamle dage og dagens højdepunkt. Det er den gode hverdagsmad som vi vil byde de af vores ældre på, der efter et langt liv er blevet afhængige af andres mad.
I Danmark bliver det meste mad til vores pårørende lavet i store portioner langt fra de pårørende og bagefter sendt ud til private hjem og til plejecentrene. Det er et vilkår, og vi i de store køkkener har stadigvæk det samme ansvar for at sørge for at maden er god hverdagsmad.
Hverdagsmad er god, når man kan glæde sig til og dufte den mad, man skal have til middag. Når man hjælpes ad med forberedelserne til måltidet, alt efter interesse og kræfter samt når der altid er godt selskab ved bordet, der sørger for fællesskab, samtale og samvær.
– SÅ bliver måltidet trygt og vedkommende for den ældre.
Hverdagsmad er også god når hver ret er tilberedt med faglig omhu. Når hver ret er velkomponeret i smag og konsistens og varieret efter de fire sæsoner samt smagt til både i produktionskøkkenet, og når den skal spises.
– Så bliver maden velsmagende og veltillavet.
Hverdagsmaden er god, når bordet er dækket med årstidens farver og dufte, blomster og afgrøder. Når man selv tilsætter det sidste pift til sin mad i form af et grønt drys eller noget stærkt – hvis det er det man kan lide. Når der tages vare på måltidet, når det gives indhold, plads og tid og beskyttes mod afbrydelser og forstyrrelser.
– Så bliver måltidet en oplevelse med variation og nærvær.