Project Description

Mad
INDKØB
Måltider
ernæring
Sygdom
Byens køkken

Datomærkning

Det er en god idé at have styr på datomærkninger, hvis du vil undgå at smide god mad ud. Samtidig kan mærkningerne hjælpe dig med at undgå at spise mad, der kan gøre dig syg.

Mad skal mærkes med enten ”sidste anvendelsesdato” eller ”mindst holdbar til”/”bedst før”. Der er forskel på de to datomærkninger!

Sidste anvendelsesdato

Sidste anvendelsedato betyder, at du kan blive alvorligt syg af at spise maden, når datoen er overskredet.

Sidste anvendelsedato finder du typisk på fersk og røget kød, fisk og pålæg.

”Mindst holdbar til”/”bedst før”

“Mindst holdbar til” og “bedst før” er til gengæld kun vejledende datomærkninger. Hvis maden dufter og smager fint efter denne dato, kan den sagtens spises. Denne datomærkning finder du ofte på mejeriprodukter og varer, du kan opbevare i køkkenskabet, før du åbner dem – for eksempel mel, gryn, marmelade og saft.

Andre regler når emballagen er brudt

Vær opmærksom på, at datoen for både ”sidste anvendelse” og for ”mindst holdbar til”/”bedst før” er gældende så længe, madvaren er uåbnet og opbevaret korrekt.

Når du først har åbnet emballagen, afhænger holdbarheden af, hvordan du opbevarer maden. Se på den enkelte madvarer, hvor længe holdbarheden er efter åbning.

< Tilbage til forrige side

Hvor længe kan mad holde sig?

Fødevarestyrelsen har lavet en generel oversigt over, hvor længe forskellig slags mad kan holde sig i køleskab.

Se oversigten her.

Korrekt nedkøling

Hvordan skal mad nedkøles, for at kunne holde sig og bruges ved en senere lejlighed?

Læs mere her.