Mad og måltider

God mad er afgørende for at fremme og bevare et godt helbred. Maden har stor betydning for vores fysiske, psykiske og sociale sundhed og trivsel.ældre udenfor med stok og gangstativ

Sunde måltidsvaner kan understøtte, at man kan bevare størst mulig frihed, selvhjulpenhed og fleksibilitet i hverdagen.

Et godt liv er for mange forbundet med at klare sig selv længst muligt og her er maden et vigtigt element.

 

indkøbsvogn fyldt med varer

 

 

Når du er over 65 år og er rask og normalspisende, kan du følge De officielle Kostråd og fokusere på, at du får nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Samt tage de anbefalede kosttilskud.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du tager et dagligt tilskud med 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april). Hvis du er over 70 år, er anbefalingen, at du hele året tager et dagligt tilskud med 20 µg vitamin D kombineret med et calciumtilskud på 800 – 1000 mg. Det gælder, uanset om du spiser mælk og mælkeprodukter eller ikke.en gaffel med et hjerte på

Du kan læse meget mere HER

Hvis du er såkaldt småtspisende, kan du finde vejledning på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Du betegnes som småtspisende, hvis din evne til at spise er intakt, men du over længere tid på grund af kvalme, fysiske eller psykiske lidelser ikke kan indtage mad og drikke i den mængde, der er nødvendig for at dække dit behov for energi og næringsstoffer.

Du kan selv gøre meget for at bevare dit gode helbred – både når du har rundet 65 år, og når du er endnu højere oppe i årene. Dermed kan du være i stand til at gøre dét, du gerne vil længst muligt. Din krop er din følgesvend i mange år, og det er en god investering at passe godt på den. Uanset om du drømmer om bjergbestigning, vandreture, eller du gerne vil kunne passe din have og gøre rent, kræver det, at du bevarer musklerne og holder dine knogler stærke.

 

Stærke muskler har stor betydning for, at du kan blive ved med at være i stand til at udføre dine daglige gøremål. Selvom du måske lige nu føler, at din krop fungerer fint, er det netop nu, du kan gøre noget for at bevare mest muligt af din muskelmasse og din mulighed for at bevæge dig samt bruge kroppen.

Tilstrækkeligt med protein er sammen med fysisk aktivitet med til at bevare musklerne. Fysisk aktivitet hjælper dig til at vedligeholde din bevægelighed, styrke, kondition og balanceevne. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du er fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen ved moderat intensitet. Moderat intensitet er fysisk aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet, og hvor du kan tale med andre imens du er aktiv. Husk at selv lidt fysisk aktivitet gavner.

Læs mere om fysisk aktivitet for dig, der er over 65 år, på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Husk også at holde øje med vægten. Det er hverken godt at veje for meget eller for lidt. Det kan derfor være en god idé at hoppe op på vægten regelmæssigt. Hvis du oplever, at du pludselig taber dig eller tager på, er det en god idé at tale med din læge.