Mad og ernæring til seniorer

Energitæt mad er til dig, der har en lille appetit.

Energitæt mad er lavet ud fra de generelle kostanbefalinger til småtspisende. Den anbefales til dig, som har haft et uplanlagt vægttab, har svært ved at holde vægten stabil eller ønsker at øge vægten.

Når du bestiller energitæt mad er portionen på det varme måltid mindre end normalt, men maden er mere energitæt. Du bør derfor også spise et energitæt mellemmåltid. Det anbefales nemlig, at du spiser mange små måltider i løbet af dagen.

Den energitætte mad indeholder alle de næringsstoffer, du har brug for fra et hovedmåltid. Derfor anbefaler vi også, at du spiser hele portionen, så du får opfyldt dit ernæringsbehov.

Du kan her læse mere om gode råd når det kniber med appetitten.

Har du mistet måltidsglæden? Læs om, hvad du kan gøre for at finde måltidsglæden igen.

 

Normalkosten er til dig som har en stabil appetit og en stabil vægt og du ønsker hverken at tabe dig eller at tage på i vægt.

Normalkosten er lavet ud fra de generelle kostanbefalinger og anbefales til dig som er ældre og ikke har andre særlige ernæringsbehov.

Ældre over 65 år rådes til at spise varieret og gerne lidt mere mad med protein som fx kød, fisk, fjerkræ, tørrede bælgfrugter, ost og æg. Det øgede indtag af protein er nødvendigt for, at du kan holde din muskelmasse vedlige, så du kan blive ved med at udføre dine daglige gøremål.

Normalkosten indeholder alle de næringsstoffer, du har brug for fra et hovedmåltid. Derfor anbefaler vi også, at du spiser hele portionen, så du får opfyldt dit ernæringsbehov.

Du kan her læse mere om De Officielle Kostråd og hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du er over 65 år.

Se også denne lille film fra Fødevarestyrelsen:

Diabetes diæt og energireduceret diæt

Har du type 2 diabetes (sukkersyge) eller er du overvægtig. Kan du vælge henholdsvis diabetesdiæt eller energireduceret diæt. Disse kostformer indeholder flere grøntsager, mindre stivelse og mindre fedt.

Mad med tilpasset konsistens når du har dysfagi

Har du problemer med at tygge eller synke din mad er det vigtigt, at du kontakter din læge. Hvis du har tygge-/synkebesvær har du behov for mad med tilpasset konsistens.

Blød mad

Mad med blød konsistens er til dig, som har normal synkefunktion, men har en let nedsat tunge- eller tyggefunktion.

Maden er blød, mør og let at tygge. Dette betyder, at alle råvare er naturligt bløde eller tilberedes så de får en blød konsistens. hvilket også gør maden let at bide over.

Blød mad er fri for kerner og skorper.

Gratinmad

Mad med gratinkonsistens er blød, ensartet, og sammenhængende. Alle ingredienser og råvarer er pureret inden tilberedning, så der ikke er hele kostkomponenter, der kræve en god tyggeevne.

Mad med gratinkonsistens er fast i konsistensen, som for eksempel en æggestand og holder formen på tallerkenen.

Når du spiser mad med gratinkonsistens, kan du have behov for at supplere din mad med ernæringsdrikke eller sondeernæring, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.

Cremet mad

Mad med cremet konsistens kræver ingen tyggefunktion og bliver ofte brugt som den første mad, som du kan spise efter du har fået sondeernæring.

Alle ingredienser i cremet mad er naturligt cremede eller pureret til en tyk og ensartet konsistens. Maden er fugtig og sammenhængende nok til at holde sin form på en ske, så den ikke flyder sammen på en tallerken.

Når du spiser mad med cremet konsistens, kan du have behov for at supplere din mad med ernæringsdrikke eller sondeernæring, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.

 

Husk at hoppe på vægten                                                                                                Forskellige vægte

Det er hverken godt at veje for meget eller for lidt. Det kan derfor være en god idé at hoppe op på vægten regelmæssigt.

Hvis du oplever, at du pludselig taber dig eller tager på, er det en god idé at tale med din læge.