Alene eller sammen med andre

Alene eller sammen med andre

Et måltid er mere end maden vi putter i munden. Rammerne omkring måltidet er vigtige og har betydning for vores livskvalitet.

Er du typen der, når du får leveret mad eller køber take away, spiser det direkte fra emballagen eller er du typen, der altid dækker bordet pænt?

Måske betyder det ikke noget for dig, om du spiser din mad fra en tallerken, men det kunne også være, at måltidsoplevelsen blev en anden, hvis du tog dig tid og anrettede din mad.

Mange der spiser alene, har det fint med at spise i eget selskab, mens andre savner at spise med nogen, og måske føler du ikke, at det er helt ligegyldigt, hvem du spiser sammen med.

Vi har traditioner for, at måltidet samler os. Særligt ved festlige lejligheder eller da børnene var små, og måltidet var helliget kvalitetstid. Vi kan alle huske en helt særlig måltidssituation, der måske ikke handlede om maden, vi fik, men i højere grad om dem vi spiste med eller der hvor vi spiste.

Når vi skal spise handler det ikke kun om maden, det handler om hele måltidssituationen. Derfor er rammerne ikke helt ligegyldige. Læs her hvordan du kan gøre måltidet til en stjernestund alene og sammen med andre.

Alene

At spise alene kan være hyggeligt. Måske hygger du dig allerede i dit eget selskab, og har rutiner op til måltidet, du skal til at nyde. Måske kan nogle få justeringer gøre, at du ikke føler dig så alene. Eksempelvis giver det lidt liv, at lytte til radio eller din yndlingsmusik. Måske synes du, det er rart, at der bare er stille.

Selvom man spiser alene, kan man sagtens hygge lidt omkring sig selv, og skabe en stjernestund. Dæk op ved dit spisebord og giv dig tid. Tid til at nyde den mad du selv har tilberedt, færdigtilberedt eller fået bragt.

Hvis du spiser alene, og du savner selskab, så kan du måske finde et spisefællesskab. Og hvis du synes, det er svært at komme afsted, så se, om ikke du kan finde en at tage af sted sammen med.

Sammen med andre

Mange ønsker at spise sammen med nogen de kender. Det giver sig selv, når man har en ægtefælle eller samlever at spise med i hverdagen, men sådan er det ikke for alle.

De fleste mener, at et måltid bliver bedre, når det spises i godt selskab og det kan ligefrem hjælpe på appetitten.

Rådene er de samme, hvad enten du spiser alene eller sammen med andre. Tag dig god tid. Tid til at nyde den mad, du nu skal til at spise og som du eller andre har brugt tid på at tilberede.

At spise med nogen, man ikke kender, kan gøre, at et spise- eller madfællesskab virker uoverskueligt. Det kan være svært at skulle gå alene til et arrangement, så se om ikke du kender en, der vil med eller tag en snak med arrangørerne, så vil de sikkert gøre alt for at tage imod dig og sikre, at du får en god oplevelse.

Kender du en, der sidder derhjemme og godt kunne bruge at komme ud, så tag vedkommende under armen eller inviter ham/hende på mad.