Sådan tilsmager du din mad
Sådan laver du velsmagende mad
Herunder er 5 gode råd til velsmagende mad:
- Sørg for, at alle grundsmage er tilstede i en ret
(Se næste faneblad “Smagskompasset” for en oversigt over de 5 grundsmage)
Tilbereder du en frokostsalat, så smag efter om du har fået tilstrækkelig med salt og citron (syre) med.
En kyllingesalat har umami fra kylling og champignon og sødme fra grøntsagerne.
Grøn peber i tern giver salaten bitterhed.
- Skab konsistensvariation
Skær små tern af grønsager, for eksempel peberfrugter og æbler og vend i frokostsalaten for at give knas.
- Umami skal være tilstede
I alle kød- eller fiskeretter findes umami. Til nogle retter kan du med fordel servere ekstra umami til, i form af soja, HP sauce eller ketchup.
- Giv retten nogle drej med peberkværnen
Peber på leverpostejsmaden forstærker smagen.
Lidt ingefær i æblegrøden ligeså. Find en balance, for det kan også blive for meget.
- Lad retten dufte
Duft skaber appetit og får både dig selv og evnetuelle gæster til at se frem til at spise.
Sådan tilsmager du din mad
Skal din mad smage ekstra godt, er det vigtigt, at den indeholder de 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.
Savner du inspiration til, hvad du kan tilsmage din mad med, er smagskompasset et godt redskab. Smagskompasset består af 2 dele:
- Grundsmagscirklen, som du ser herunder.
- Grundsmagenes indbyrdes påvirkning, som du kan se på næste faneblad.
Sådan bruger du grundsmagscirklen
Hvert “lagkagestykke” i cirklen har sin egen farve, som symboliserer en grundsmag.
Ønsker du for eksempel en mere syrlig smag i din frokostsalat, skal du kigge i det gule felt, hvor der er inspiration til, hvilke ingredienser du kan bruge.
Hvordan påvirker smagene hinanden?
Sådan bruger du grundsmagens indbyrdes påvirkning
Mærk på smagen. Er din mad for sød, for sur eller for bitter? Brug oversigten her og lær at balancere din mad smagsmæssigt.
Et eksempel er, hvordan kaffe (bitter) balanceres med sukker (sødt), og dermed får du en smagsmæssigt balanceret drik.
Kulinariske succesfaktorer
Her er en model til, hvordan du laver velsmagende mad. Modellen er udarbejdet af Centralkøkkenet på Glostrup Hospital i samarbejde med Smagsdanner Claus Angelo frit efter Peter Klosse’s: The Flavour Style Cube (de kulinariske succesfaktorer).
Modellen og andre smagshjælpemidler finder du på metodikogsmag.dk