Når du har en lille appetit

Maden er vigtig for dig

Det er ikke normalt at tabe sig, blot fordi du bliver ældre. Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden for, at du kan klare dig selv. Hvis du har en lille appetit, vil du temmelig sikkert tabe dig.

Et ufrivilligt vægttab er alvorligt, hvis du er syg og/eller ældre. Du mister nemlig muskler, der er vigtige for, at du fx kan rejse dig og ordne daglige gøremål. Du kan opleve nedsat kraft, flere sygedage, dårlig heling af sår, underernæring og træthed.

Hold derfor øje med din vægt og vej dig gerne 1 gang om ugen. Reagér ved et vægttab på 1-2 kg. Det gælder også, hvis du er normalvægtig eller overvægtig. Ufrivilligt vægttab må aldrig ses som en slankekur.

Sund mad for raske er ikke sund mad for syge

Hvis du har været syg eller har lille appetit, skal du ikke spise fedtfattigt og mange grøntsager. I stedet skal du spise mad med mange kalorier og mange proteiner.

Spis fed ost, smør, piskefløde, sødmælk og andre fede mælkeprodukter, samt fede typer pålæg. Det er også vigtigt, at du spiser masser af kød, fjerkræ, fisk og æg.

Morgenmad

  • Grød kogt på sødmælk, tilsat smør og kanel/sukker
  • Øllebrød med piskefløde
  • Ymer eller tykmælk med sukker/brun farin og rugbrødsdrys
  • Sødmælksyoghurt og græsk yoghurt 10%
  • Brød i tynde skiver med tykt lag smør og rigeligt pålæg eller fede oste fx skæreost 45+/60+, fløde- og skimmeloste, brie, camembert mm.
  • Æg fx blødkogt, spejlæg, scramble eggs evt. med bacon

Frokost/aftensmad

  • Kalorie- og proteinrige supper
  • Æggeretter – fx spejlæg, gratin, røræg, omelet – gerne tilberedt med piskefløde og ost
  • Lune middagsretter – tarteletter med fyld, butterdejsstænger, forårsruller mm.
  • Grød, kogt på sødmælk, tilsat smør/olie og evt. kanel/sukker
  • Brød i tynde skiver med tykt lag smør og rigeligt pålæg fx:
    • Æg, leverpostej, frikadeller, kød- og pølsepålæg
    • Fede oste fx 45+, fløde- og skimmeloste, brie, camembert osv.
    • Fiskepålæg fx sild, tun i olie, makrel i tomat, røget laks, ørred mm.
    • Mayonnaisesalater fx ægge-, reje-, hønse-, tun-, makrel- og skinkesalat mm.

Pynt gerne med fx:

  • Mayonnaise, remulade, italiensk-, russisk- og karrysalat
  • Kød og fisk med højt fedtindhold – gerne mørt, hakket kød eller farsretter
  • Kartoffelmos lavet med sødmælk og smør/olie
  • Brasede, stuvede eller fløde kartofler
  • Rigelig sovs, gerne med piskefløde
  • Grøntsager, som stuvninger/gratin eller vendt i olie/smør/pesto
  • Syltede asier, agurker, rødbeder, tyttebær, græskar og gelé

Tilsæt lidt ekstra:

  • Smørklat på kartoflerne
  • Revet ost på pasta
  • 1 spsk. olie i ris, pasta, sovs og/eller yoghurt/ymer
  • Brug dressing fx olie/eddike, creme fraiche 38% eller pesto
  • Piskefløde 38% i kartoffelmos, sovs, ymer, yoghurt, drikkeyoghurt, kakao, kærnemælk, koldskål mm.

Mellemmåltider

  • Frugtgrød og henkogt frugt med piskefløde, flødeskum, vaniljecreme, creme fraiche 38%
  • Flødeis, fromage, budding, mousse og risdesserter
  • Drikkeyoghurt eller koldskål med kammerjunkere evt. tilsat piskefløde
  • Ymer med farin og ymerdrys
  • Pandekager eller æbleskiver med flødeis og chokoladesovs
  • Kage/tærter med flødeskum eller creme fraiche
  • Småkager eller chokoladekiks
  • Kiks med smør og ost/pålæg
  • Chokolade, konfekt, marcipan, nødder/mandler, tørret frugt, müslibar og chips
  • Fede oste, oliven og avokado
  • Varm/kold kakao med piskefløde/flødeskum eller flødeis
  • Kalorie- og proteinholdige drikke fx Protino