Kosttyper
Normal kost er bygget på anbefalinger, der sikrer at det optimale nærings indhold i kosten bliver dækket. Det betyder, at kosten passer til raske mennesker uden nedsat appetit eller øget energi eller protein behov.
Helt overordnet handler det om at følge de officielle kostråd.
Se mere om De officielle kostråd her.
Følger raske mennesker kostrådene vil de igennem kosten, få dækket deres behov for vitaminer og mineraler. Spises der desuden efter energibehov, vil de holde vægten, altså hverken tabe sig eller tage på.
Normal kosten tager udgangspunkt i forebyggelse af visse sygdomme. Herunder diabetes, åreforkalkning og overvægt.
Kosten har en varieret sammensætning. Med stort indhold af fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og fisk. Derudover et mindre indhold af fedt kød og mejeriprodukter, samt fedtstoffer med et højt indhold af mættet fedt.
Mangler appetitten eller oplever du, at du taber dig?
Du er småtspisende, hvis du i perioder af mere end få dages varighed oplever, at du ikke kan spise det samme som du plejer. Dette kan skyldes kvalme, fysisk eller psykisk lidelse. Ved nedsat appetit kan det være svært at imødekomme kroppens behov for energi og næringsstoffer.
Som småtspisende kan du opleve:
- Træthed
- Appetitløshed
- Mundproblemer
- Ændring i smagsoplevelse
- Kvalme / opkastning
- Diarre`
- Smerte
Det kan være vigtig at være opmærksom på ændring i madvaner, da dette kan lede til utilsigtet vægttab.
7 kostråd til småtspisende
- Server kun lidt brød og gryn. Gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Grøden må gerne koges på sødmælk med en smørklat oveni.
- Server kun lidt frugt og grøntsager hver dag; det kan være stuvede grøntsager eller grøntsagsmos, gerne af enten friske eller frosne grøntsager. Gerne henkogt eller tørret frugt, avocado, frugtjuice og frugtgrød med fløde.
- Server kun få kartofler, lidt ris eller pasta hver dag. Server gerne kartoffelmos rørt op med piskefløde, smør eller æg.
- Server ofte fisk og fiskepålæg; gerne i form af fiskesalater, tun i olie og lignende. Pynt med mayonnaise eller remoulade.
- Tilbyd mælkeprodukter og ost med et højt fedtindhold. Ost 45+ i tykke skiver i stedet for ost 30+. Piskefløde og fed cremefraiche i sovse og desserter. Tilbyd gerne flødeis, koldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk med højt fedtindhold.
- Vælg kød og pålæg med et højt fedtindhold. Tilbyd gerne retter med fars eller æg. Vælg flødeleverpostej, spege- og rullepølse og salater med mayonnaise. Lun en eventuel middagsrest til de kolde måltider.
- Tilbyd gerne smør, margarine og olie, for eksempel i sovs, supper, mos og på brød. Tilbyd rigeligt med dressinger af olie og eddike, fed cremefraiche, piskefløde eller mayonnaise og brug gerne sukker i mad og drikke. Tilbyd kiks, chokolade, kager, fromage, is, koldskål og kakao.
Der kan med årene opstå besvær med at tygge, synke og spise almindelig mad. Det kan for eksempel skyldes forskellige neurologiske sygdomme, kræft, infektioner, KOL, demens eller almen svækkelse pga. alderdom og sygdom.
Hvis du oplever dette, kan du få behov for mad med tilpasset konsistens.
Det er vigtigt, at konsistensen af mad og drikke er tilpasset præcis dit funktionsniveau og behov. Den rette konsistens, smag og udseende er helt afgørende for, om du får spist og drukket nok.
Kost og væske med tilpasset konsistens er baseret på de samme principper som Kost til småtspisende.
Der er 3 niveauer af konsistens:
- Blød
- Gratin
- Cremet
Mad med tilpasset konsistens
Har du problemer med at tygge eller synke din mad er det vigtigt, at du kontakter din læge. Hvis du har tygge-/synkebesvær har du behov for mad med tilpasset konsistens.
Maden kan opdeles 3 konsistenser:
Blød mad
Mad med blød konsistens er til dig, som har normal synkefunktion, men har en let nedsat tunge- eller tyggefunktion.
Maden er blød, mør og let at tygge. Dette betyder, at alle råvare er naturligt bløde eller tilberedes så de får en blød konsistens. hvilket også gør maden let at bide over.
Blød mad er fri for kerner og skorper.
Det Danske Madhus, 2022
Gratinmad
Mad med gratinkonsistens er blød, ensartet, og sammenhængende. Alle ingredienser og råvarer er pureret inden tilberedning, så der ikke er hele kostkomponenter, der kræve en god tyggeevne.
Mad med gratinkonsistens er fast i konsistensen, som for eksempel en æggestand og holder formen på tallerkenen.
Når du spiser mad med gratinkonsistens, kan du have behov for at supplere din mad med ernæringsdrikke eller sondeernæring, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.
Det Danske Madhus, 2022
Cremet mad
Mad med cremet konsistens kræver ingen tyggefunktion og bliver ofte brugt som den første mad, som du kan spise efter du har fået sondeernæring.
Alle ingredienser i cremet mad er naturligt cremede eller pureret til en tyk og ensartet konsistens. Maden er fugtig og sammenhængende nok til at holde sin form på en ske, så den ikke flyder sammen på en tallerken.
Når du spiser mad med cremet konsistens, kan du have behov for at supplere din mad med ernæringsdrikke eller sondeernæring, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.