Kostformer og diæter
Raske ældre med normal appetit
Det anbefales at spise efter anbefalingerne for Normalkost og at følge De officielle kostråd og Råd om mad og drikke, når du er over 65 år.
Maden skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker den ældres behov.
Behovet for vitaminer og mineraler mindskes imidlertid ikke tilsvarende med alderen, mens behovet for protein er lidt større. Anbefalingerne for næringsstoffer skal derfor opfyldes gennem et mindre fødeindtag, hvilket stiller krav om en højere næringsstoftæthed end i Normalkosten og med særligt fokus på de proteinrige fødevarer.
Fødevarer med et højt indhold af ’tomme kalorier’ som fx sukker, fedt og alkohol bør begrænses.
Kilde: Den nationale kosthåndbog
Småtspisende
En småtspisende er en, der spiser og drikke meget lidt, levner på tallerkenen, springer måltider over og/eller taber sig i vægt. Det er en god idé at holde øje med følgende ni ting:
- Nedsat appetit
- Maden bliver ikke spist
- Vægttab
- Tandstatus
- Tygge- og synkebesvær
- Kvalme
- Lavt væskeindtag
- Køleskabets indhold
- Om tøjet hænger
Læs mere HER
Tygge- og synkevenlig kost (dysfagi)
Nogle ældre kan have problemer med at tygge, synke og spise almindelig mad. Det kan for eksempel skyldes forskellige neurologiske sygdomme, kræft, infektioner, KOL, demens eller almen svækkelse pga. alderdom og sygdom.
Disse ældre har derfor behov for mad med tilpasset konsistens.
Det er vigtigt, at konsistensen af mad og drikke er tilpasset den enkelte ældres funktionsniveau og behov. Den rette konsistens, smag og udseende er helt afgørende for, om den ældre får spist og drukket nok.
Der er 3 niveauer af konsistens:
- Blød
- Gratin
- Cremet
Se forklaringer af de 3 konsistenser HER
Ved behov for en special diæt, f.eks.
- Nyresygdom
- Mave-tarmsygdom
- Overfølsomhed/allergi
- Hjertekarsygdom
- Diabetes
- Energireduceret
kontaktes områdets ernæringsspecialist, da der ofte vil være behov for individuel diætbehandling.
Find kontakt til ernæringsteamet HER.