Mad i plejeboliger

Mad i plejeboliger

Når en borger flytter ind på et plejecenter, er der mulighed for at tilkøbe en kostpakke. En kostpakke dækker den enkelte borgers ernæringsmæssige behov og tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Maden til beboerne på Randers kommunes plejehjem tilberedes i et tæt samarbejde mellem plejecentrene og Madservice Kronjylland.

en tallerken med aftensmad

Hvad tilbereder Madservice Kronjylland. 

Ca. 25 % af maden tilberedes af Madservice Kronjylland. Det er primært dele af middagsmaden, som kød, sovs, supper og desserter. Her til kommer mange forskellige diæter og specialkost.

Hvad tilberedes på plejecentrene?

Alle dagens øvrige måltider (mindst 75 %) tilberedes på de enkelte plejecentre.

Plejecentrene tilbereder tilbehøret til det varme måltid, f.eks. kartofler, kartoffelsalat, kartoffelmos, ris, gulerodssalat, agurkesalat, kogte grøntsager m.m.

Derudover tilberedes tilbehør til supper og desserter som f.eks. flutes, brød, flødeskumspynt, råcreme, kammerjunkere m.m.

Det er forskelligt om det varme måltid serveres til middag eller om aftenen på plejecentrene.

Kostpakke

Kostpakken indeholder alle dagens måltider og udvalgte drikkevarer. For at sikre et tilstrækkeligt indtag af mad og væske, fordeles måltiderne på 3 hovedmåltider og 2-5 mellemmåltider efter behov. Kostpakken tager altid udgangspunkt i beboerens behov og ønsker.

  • Drikkevarer tilbydes efter behov og ønske. Der tilbydes fx vand, kaffe, te, mælk, juice, kakao, saft mm. Ved behov for ernæringsdrikke kontaktes områdets ernæringsspecialist.
  • Sodavand, øl og vin serveres ved særlige lejligheder, men kan frit købes af den enkelte beboer ved ønske om dette.
  • Diæter og særlige individuelle ernæringsmæssige behov.
    • Har man behov for en speciel diæt f.eks. på grund af alvorlig sygdom eller udfordringer med at tygge og synke, er dette indeholdt i kostpakken.
    • Har man brug for vejledning i forhold til kostpakken og evt. individuelle ernæringsbehov kan man få hjælp hos ernæringsspecialisten, sygeplejersken eller plejepersonalet på plejecentret.en kop med tud i midten og kniv, gaffel og ske med mad på rundt om