Sådan gemmer du madrester
Sådan gemmer du madrester
Som udgangspunkt kan alle rester gemmes, så længe de ikke har stået for længe på bordet. Varm og lun mad, der har stået fremme mere end 3 timer, skal du smide ud, og vær opmærksom på, at du får nedkølet dine rester korrekt. Bliver dine rester ikke nedkølet tilstrækkeligt hurtigt, har bakterierne god tid til at dannes og formere sig.
Det er vigtigt, at madrester gemmes på den rigtige måde – på køl eller i fryser – alt efter, hvad de kan bruges til.
Læs mere om de to opbevaringsmåder her på siden.
Sådan gemmer du rester i køleskabet
- Pak resterne væk i en plastikbøtte med låg eller i en frysepose, der kan lukkes.
- Skriv indhold og dato på et klistermærke eller på posen.
- Brug resterne efter en eller to dage.
Sådan gemmer du rester i fryseren
- Pak resterne i fryseposer.
- Skriv dato og indhold på posen.
- Du kan fryse både råt og tilberedt kød og fisk.
Kød: Råt kød kan ligge i fryseren i 3 måneder, mens det tilberedte kød kan holde sig 1 måned.
Fisk: Rå fisk kan ligge i fryseren i 1 måned, mens det tilberedte fisk kan holde sig 3 uger.
Grøntsager: Grøntsager fryser bedst, hvis de er tilberedt, altså kogt eller stegt. Grøn salat kan ikke fryses. Hvis du har en rest friske champignoner eller gulerødder, så får du det bedste resultat, hvis du tilbereder dem, inden du fryser dem. Når grønsagerne tør op igen, har de mistet deres sprødhed. Det er derfor bedst at bruge dem i sovs eller supper. De har stadig masser af smag!
Sådan skal du optø:
- Tag de frosne rester ud af fryseren 1 dag før, de skal bruges.
- Tø resterne op i køleskabet, gerne på nederste hylde.
- Husk at lægge kødet i en skål, så der ikke løber vand ud på de andre madvarer i køleskabet.