Influenza og lungebetændelse

Influenza

For langt de fleste personer er influenza en relativt mild sygdom, der betyder nogle dage i sengen, hvor du har det elendigt. Men når alderen har rundet 65 år, eller du lider af underliggende sygdomme, har du øget risiko for at få komplikationer, der fx kan føre til indlæggelse.

Blandt de underliggende sygdomme der kan forværre en influenza, er hjerte-kar lidelser, lungesygdomme, immundefekter, diabetes og blodsygdomme.

Mulige komlikationer

Lider du af en af de ovenfor nævnte sygdomme, kan du være mere modtagelig for at få komplikationer som fx lungebetændelse med bakterier. Men influenzaen kan også føre til forværring af den underliggende sygdom, som fx at hjertet bliver mere belastet som følge af influenzaen, eller at sukkersygen bliver sværere at regulere.

Personer med kroniske sygdomme kan også være immunsvækkede, så influenzaen simpelthen får bedre fat end, hvis du var ung og rask.

Hvad kan du selv gøre?

Har du feber, så drik godt med væske. Gerne 2,5 liter om dagen.

Det kan godt tage flere uger at komme sig helt, hvis du har haft rigtig influenza. I den periode er det vigtigt med søvn og at tage det med ro. Hvis du har tabt dig i forbindelse med sygelejet, er det en god idé, at du spiser mad med masser af protein og energi.

Lungebetændelse

Lungebetændelse er en hyppig sygdom hos ældre. Feber, hoste, åndenød og smerter i brystkassen er tegn på lungebetændelse. Alle med lungebetændelse har feber, og lungebetændelse skal behandles med penicillin. Da sygdommen er alvorlig, bør du ringe til lægen med det samme, hvis du har mistanke om en lungebetændelse.

Hvad kan du selv gøre?

De fleste patienter med lungebetændelse kan behandles hjemme. Det er vigtigt, at du selv sørger for, at kroppen får ro og hvile. Hold dig varm og drik rigeligt med væske. Ved bakterieinfektioner bliver sygdommen behandlet med antibiotika i ca. 10 dage, mens man ikke bruger medicin ved lungebetændelse, som skyldes virus. I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt at blive indlagt på et sygehus.

Hvis du har tabt dig, mens du var syg, er det en god idé, at du spiser mad med masser af protein og energi. På den måde kan din krop genopbygge tabt muskelmasse, så du hurtigt kommer på fødderne igen.