Smag på bordet

Salt og peber

Salt og peber er det altid godt at stille på bordet, da både salt og peber får maden til at smage af mere.

Syltet og surt

Rødbede, asier og syltede græskar kan du spise til mange sammenkogte retter. De syltede grøntsager kan være friske elementer til aftensmaden, og har kraftig umami smag.

Soja

Til retter med pasta, nudler og ris er soja lækkert. Sojaen tilføjer både umami og salt. Pastaen, nudlerne og risen kommer til at smage af mere, når der dryppes soja på.

Krydderurter

Krydderurter der er skyllet, afdryppet og hakket til grønt drys giver retten et farvespil, som ser flot ud. Drys kun på den portion, du har hældt op. Så har du nemlig mulighed for at gemme eventuelle rester af den varme ret i gryden til en anden dag.

Eddike og olie-eddikedressing

Eddiker som for eksempel æbleeddike og balsamicoeddike balancerer de kraftige smage fra sammenkogte retter og kan også bruges til olie-eddikedressing til salater.

Pynt

Pynt er både dekorativt og kan bidrage med vigtige smagsnuancer. Brug frugter og grøntsager, når de er i sæson.

Havregrød

  • Kanelsukker og smør til grøden.

Kanelsukker giver sødme og aroma til havregrøden. For variationens skyld kan du også blande sukker med kardemomme.

Smørklatten smører munden, så grøden lettere kommer ned i maven. Samtidig giver smørret mere umamismag, det vil sige velsmag og fylde til grøden.

Husk lidt salt i grøden, når den koges. Det får den til at smage af mere.

Se opskrift på havregrød.

Øllebrød

  • Spis fløde og/eller mælk på øllebrøden.

Mælk og fløde balancerer øllebrødens syrlige- og bitre smage og smører munden, så øllebrøden nemmere kommer ned i maven.

Se opskrift på øllebrød.

Toppings til grød

Du kan også spise forskellige toppings til grød. Det kan for eksempel være fine tern af æbler, pærer eller anden frugt. Frugt tilfører syrlighed, som giver friskhed til grød.

Æbler og pærer kan have en tyk skræl, som med fordel kan skrælles af.

Hvis du vil undgå, at frugtternene mørkner og bliver kedelige, kan du vende dem i en smule citronsaft.

Brunch

Har du gæster, kan du servere brunch for dem. Brunch er et engelsk udtryk, som beskriver et måltid, der er en blanding mellem morgenmad (breakfast) og frokost (lunch). Brunch består typisk af mange komponenter. Ofte er bacon, pølser, røræg og en rest kartofler, som er ristet på panden, en del af brunchen.

  • Server ketchup, en god grov sennep og salt til brunchen.

Ketchup har god syrlighed, og kan balancere både pølserne og den fede og kraftigt smagende bacon. Salt får røræg til at smage af mere.

  • Drik eventuelt et glas appelsin- eller æblejuice til maden.

Appelsin- eller æblejuice sætter gang i mundvandet, fordi det indeholder godt med syrlighed. Og mundvandet er godt at få sat i gang. Det gør, at maden lettere kommer ned i maven.

Æg

  • Salt til blødkogte æg balancerer æggeblommens fedme og får ægget til at smage af mere.

Hav derfor gerne en lille skål med salt ved siden af, når du spiser blødkogte æg.

Det ekstra pift til rugbrødsmadder

Mayonnaise til æg, makrel og rejer giver fedme til at smøre munden. Citron giver en fin balance til mayonnaisens fedme.

  • Rå løg, for eksempel rødløg i tynde skiver til rullepølse:

De rå løg giver en god skarphed til rullepølsens fedme.

  • Ristede løg til for eksempel roastbeef sammen med remoulade og karse:

De ristede løg giver god knas til maden. Er remoladen for sød, så husk en citronbåd til. Karsen er lidt stærk, men i den milde ende. Det giver en rigtig god kombination.

  • Citronskiver eller både:

Til pålægssalaterne, som ofte er fede i smagen, er det en god idé med lidt citronsaft på. Citronsaften balancerer fedmen i pålægssalaterne og giver friskhed med i købet.

  • Syrlige grøntsager som asier, græskar og rødbeder i syltede udgaver til blandt andet leverpostej:

De syltede grøntsager balancerer leverpostejens fedme og giver friskhed til rugbrødsmaden.

  • Peberrod i friskrevet udgave eller som syltet:

Peberrod serveres til pålægsmadder med for eksempel oksebryst, pølser og tunge. Styrken fra peberrod får pålægsmaden til at smage af mere, og er et godt modspil til kraftige smage fra intense pålægspølser.

  • Sennep:

Sennep er stærkt og balancerer for eksempel et stykke medisterpølse eller sylte til frokost.

Biksemad eller ovnkartofler

Som lun frokostret er biksemad lækkert. Her giver Engelsk Sauce ekstra umamismag til retten. Det betyder, at smagen bliver kraftigere og mere fyldig. Derfor er det en god idé også at spise syltede rødbeder, græskar eller asier til. De balancerer retten.

  • Engelsk Sauce, HP sauce og ketchup giver også god smag til retter med ristede eller ovnbagte kartofler.