Vælg hvilken kommune, du vil besøge
Se kort video om, hvordan du bruger du minmaaltidshaandbog.dk her >>
Fælleskøkkenet < Tilbage til forrige side

Alene eller sammen med andre

Vil du spise alene eller sammen med andre?

Appelsin-marcipantærte

Appelsin-marcipantærte er en dejlig vinterkage, der smager af jul.

Appelsinfromage

En lækker frisk dessert

Æble-peberrodskompot

Æble-peberrodskompotten er god til kødpålæg eller til en sildemad.

Æbleflæsk

Æbleflæsk er en traditionel, dansk ret, der skaber glæde ved bordet.

Æblegrød

Æblegrød er en god traditionel dansk spise.

Æblesandwich

En lækker, lille sød hapser til dessert eller som mellemmåltid

Æbletærte

Skøn efterårskage, der minder om røde kinder og blæsevejr

Æggekage: Bacon og tomat

Duften af æggekage, der simrer på panden, får tænderne til at løbe i vand

Æggekage: chorizo/kommenost

Æggekage med chorizo og kommenost er dejligt krydret

Æggekage: Kylling og ost

En dejlig æggekage, som også halalspisende beboere kan nyde

Æggemuffins: Kylling og fløde

Æggemuffins er lækre både til frokost og som mellemmåltid.

Æggemuffins: Kylling og grønt

Æggemuffins med kylling og grøntsager er lækre og dufter herligt

Æggesalat

Klassisk pålægssalat som kan nydes af alle

Æggestand

Æggestand med forskelligt indhold er velegnet som blød kost.

Bagt blommekompot

Blommekompot er en efterårsspise, der er lækker både til grød og trifli.

Banandrik med skyr

Banandrik smager dejligt, og er fyldt med masser af energi og protein.

Basisvarer i dit køkken

Hvad er det en god idé altid at have i køkkenet?

Besvær med at tygge og synke

Har du besvær med at tygge og synke?

Blomkålssalat

En frisk blomkålssalat som både kan bruges på brød eller som salat

Boghvedegrød

Boghvedegrød er en klassisk fynsk specialitet med en nøddeagtig smag.

Boghvedepandekager

Boghvedepandekager er hurtige at lave, og gode til brunch.

Boller med blød skorpe

Nybagte boller dufter og smager skønt til morgenmad og som mellemmåltid.

Boller med sprød skorpe

Nybagte boller dufter og smager skønt til morgenmad og som mellemmåltid.

Brød med blød skorpe

Nybagt brød dufter og smager skønt til morgenmad og som mellemmåltid

Brød med sprød skorpe

Nybagt brød dufter og smager skønt til morgenmad og som mellemmåltid.

Brunkål med koteletter og bacon

Brunkål med koteletter og bacon er en dejlig simreret

Bulgursalat

Bulgurssalat, også kaldet Tabbuleh, stammer fra Mellemøsten

Butterdejsvafler med jordbær

Dufter og smager himmelsk med bærsauce og flødeskum

Cancer

Hvad er godt at spise, når du har cancer?

Chiagrød

Chiagrød er en nem, hurtig og sund morgenmad.

Citronfromage

Citronfromage kan både bruges som dessert efter aftensmad eller som et lille sødt mellemmåltid

Citronkage med citronglasur

Citronkage er frisk, fugtig og lækker til eftermiddags- eller aftenkaffen.

De officielle kostråd

Læs de officielle kostråd her

Demens

Gode råd til mad og måltider til dig med demens

Diabetes

Hvad er diabetes, og hvordan er kostanbefalingerne til beboere med diabetes?

Ernæring og tryksår

Hvad skal du spise, hvis du vil forebygge tryksår?

Fakta og myter

Må du genopvarme mad med spinat? Hvad er reglerne for brug af bær?

Festlig velkomstdrik

Festlig velkomstdrik en uden alkohol, og med en perlende frisk smag af efterår.

Festlige ernæringsdrikke

Idéer til at gøre dine ernæringsdrikke festlige

Find måltidsglæden

Gode råd til dig, der har mistet måltidsglæden

Fiskebranade

Fiskebranade er en velsmagende lun frokostret lavet af rester.

Fiskefilet med remoulade

Fiskefiletter smager dejligt både til hverdag og fest.

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller smager dejligt både alene og på brød.

Frikadeller med stuvet spidskål

En velsmagende dansk klassiker

Fuglekvidder

Fuglekvidder er en let og hurtig pålægssalat med hamburgerryg.

Fyldte æg

Et halveret æg, hvor blommen er erstattet af andet fyld.

Fynsk brunsviger

Brunsviger er smagen af Fyn - kort og godt en klassiker

Fynsk gullasch

Fynsk gullasch er en fynsk variant af traditionel gullasch.

Gode indkøbsråd

God råd til når du skal købe ind, så du sparer penge og undgår madspild

Gør måltidet til en stjernestund

Gode råd til, hvordan du kan gøre dine måltider rigtig dejlige

Gratin: Kød og grøntsager

Gratinen er en god måde at bruge rester af kød og grøntsager.

Græsk salat

Græsk salat vækker minder om sol og sommer under eksotiske himmelstrøg

Grillede kartoffelbrød

Grillede kartoffelbrød smager dejligt til frokost, til suppe og mellemmåltid.

Grissini

Grissinier kan bruges som mellemmåltid med dip til.

Grøn kartoffelsalat

Dejlig sommerlig og flot salat, som kan nydes både på brød og som salat

Grunddressing til pålægssalat

Grunddressingen kan bruges til alle typer pålægssalat. Slip fantasien løs!

Gulerodssalat: Karry og fennikel

Krydret, cremet gulerodssalat som egner sig godt som tilbehør.

Gulerodstzatziki

Gulerodstzatziki er lækker som tilbehør til frokost eller som dip

Hakkebøf med bløde løg og surt

Hakkebøf med bløde løg og surt er en vellidt, traditionel dansk ret.

Håndmadsguide

Se, hvad der hører sammen til traditionelle smørrebrød.

Havregrød

Havregrød er en god, varm start på dagen, der ligger godt i maven

Havregrødskage

Havregrødskagen forvandler rester af havregrød til en sød forkælelse.

Hindbærgrød

Hindbærgrød er syrligt og sødt i den helt rigtige kombination.

Hjælpemidler – en hjælp til dig?

Har du brug for hjælpemidler?

Hjemmelavet pickles

Hjemmelavet pickles smager skønt på smørrebrød

Hjerte-kar-sygdom

Hvad skal du spise, hvis du har hjerte-kar-sygdom?

Holdbarhedsmærkninger på mad

Der findes to forskellige datomærkninger: ”Sidste anvendelsesdato” eller ”Bedst før"...

Honningbrød med ost og pære

Honningbrød med ost og pære er et lækkert, sødt og salt lille mellemmåltid

Hønsesalat

Klassisk pålægssalat, der dufter og smager skønt

Husk at drikke nok

Gode råd til, hvordan du husker at drikke nok

Hvor meget og ofte skal du spise?

Læs mere om gode måltidsmønstre

Influenza og lungebetændelse

Gode råd, hvis du har influenza eller lungebetændelse

Information på emballage

Hvad kan du læse på emballagen på mad?

Ingredienser med grundsmag

Gode idéer til ingredienser, som du kan smage din mad til med

Jordbærgrød

Jordbærgrød er sommer, sol og blå himmel i Danmark

Kaffedrik

Kaffedrik er lækkert og særligt godt, hvis du lider af kvalme.

Kakaokage

Duften af nybagt kage, får mundvandet til at løbe.

Kalkungryde m/basilikum

Lækker kalkungryde er en favorit!

Kanelsnegle

Kanelsnegle er en klassisk, duftende herlighed.

Kartoffelruller

Kartoffelruller er gode som lun ret til frokost eller mellemmåltid.

Klatkager af havregrød

En god måde at gøre rester af havregrød til et lækkert mellemåltid.

Knækbrød

Knækbrød til frokost eller med dip eller spread som mellemmåltid

Kokoskage

Kokoskage er lækker til eftermiddags- eller aftenkaffen

KOL og knogleskørhed

Hvad skal du spise, hvis du lider af KOL og knogleskørhed?

Koldskåldrik

Koldskåldrik er en hurtig måde at øge energiindholdet i koldskål

Koldskåldrik med æg og bær

Koldskålsdrik med æg og bær er en frisk, sommerlig og energirig drik

Koldskålsdrik med æg

Koldskålsdrik med æg er en frisk, sommerlig og energirig drik

Køb ind efter sæson

Stor oversigt over, hvornår forskellige frugter og grøntsager er i sæson

Køkkenhygiejne

Hvornår skal du vaske hænder i løbet af dagen? Hvad er vigtigt, når du skal have god køkkenhygiejne?

Krydderurter

Friske krydderurter: Smag, hvad bruges de til, hvordan opbevarer du dem?

Krydret oksegryde

Dejlig krydret oksegryde giver varme til kroppen

Kvalme og mundtørhed

Gode råd, hvis du lider af kvalme eller mundtørhed

Kyllingesalat med kikærter

Dejlig kyllingesalat til frokostbordet

Lammefrikadeller med ratatouille og pasta

En dejlig krydret ret

Let surmælksproteindessert

Denne surmælksdessert er let at lave, smager godt og proteinrig

Levering lige til døren

Majsfrikadeller med gul ærtedip

Majsfrikadeller med gul ærtedip er en dejlig og velsmagende ret til både frokost og aftensmad.
Vegetar

Mangodrik

Simpel hjemmelavet proteindrik med mangosmag.

Mannagrød

Mannagrød er en meget blød grød, der giver en blød start på dagen

Mayonnaise

Hjemmerørt mayonnaise sætter prikken over i'et på smørrebrød.

Medicin og bivirkninger

Læs om de bivirkninger, medicin kan have i forhold til din appetit

Mokkafromage

Mokkafromagen er super lækker dessert - og god, hvis du lider af kvalme.

Nakkekoteletter i fad

Nakkekoteletter i fad er en klassiker i det danske køkken, her i en variant med squash og sennep.

Når det kniber med appetitten

Gode råd til dig, der har en lille appetit

Når krop og appetit ændrer sig

Aldersmæssige forandringer i kroppen og medicinbrug har indflydelse på madindtaget.

Nedkøling og opvarmning

Sådan nedkøler og genopvarmer du mad med mindst mulig risiko for bakterievækst.

Om smørrebrød

Hvad består smørrebrød og håndmadder af?

Omelet

Omelet er hurtigt og nemt, og så er det fyldt med protein.

Økologi

Hvad er økologi og hvad er grundprincipperne for økologisk madlavning?

Øllebrød med øllebrødspulver

Øllebrød med et revet citronskræl og flødeskum smager skønt

Øllebrød med rugbrød

Øllebrød med et revet appelsinskræl og flødeskum smager skønt.

Pandekager med hytteost

Pandekagerne er nemme at lave og perfekte som morgenmåltid.

Pæregrød

Pæregrød er god både som topping på grød, i trifli og alene som frugtgrød.

Porrer i dressing

Porror i senneps-honningdressing er gode som tilbehør.

Proteinberiget is

Lækre is med højt proteinindhold til småtspisende ældre

Proteindrik med milkshake

Proteindrik med milkshake er en lækker måde at få ekstra protein

Rå grød med kærnemælk, rugflager og frugt

Den rå grød er et alternativ til den traditionelle kogte.

Rabarbergrød

Rabarbergrød er godt både som topping på grød, i trifli og alene

Rabarbertærte

Rabarbertærte er en skøn forårskage, der smager af lyse aftener

Ratatouille

Ratatouille både smager og dufter dejligt

Rejesalat med asparges

Frisk og sommerlig pålægssalat med rejer og grønne asparges

Remoulade

Remoulade bruges som tilbehør til kød og fisk.

Risalamande

Risalamande er julens dessert.

Risengrød

Risengrød er klassisk spise op til jul - men den smager godt året rundt.

Ristede kartofler med topping

Ristede kartofler med topping er lækkert til frokost og mellemmåltid

Rødbede-æblefløde

Rødbede-æblefløde kan bruges som tilbehør eller pynt på smørrebrød.

Røget laksesalat

Lækker pålægssalat med røget laks og peberfrugt

Røget makrel med spidskål og soltørret tomat

Røget makrel med spidskål og soltørret tomat er en skøn forret

Røget makrelsalat

Dejlig pålægssalat for fiskeelskere og andet godtfolk

Russisk salat

Russisk salat er flot rød i farven og meget dekorativ på frokosttallerkenen

Rygeostecreme

Rygeostcreme kan bruges som pålæg eller som topping på smørebrødet.

Sådan fordøjer din krop mad

Se filmen der viser, hvordan kroppen fordøjer den mad, vi spiser.

Sådan gemmer du madrester

Sådan kan du bruge dine rester

Gode råd til, hvordan du kan bruge dine rester og undgå madspild

Sådan tilsmager du din mad

Gode råd til, hvordan du tilsmager din mad

Sådan undgår du madspild

Sådan undgår du madspild, når du køber ind og laver mad.

Sesampaneret laks med spinat og pasta

Sesampaneret laks med spinat og pasta er en skøn hovedret.

Sildesalat

Sildesalat er en dejlig pålægssalat velegnet til jul og påske

Skabelon: Energi- og proteindrik

Få inspiration til, hvordan du selv kan sammensætte en energidrik

Skinkesalat

Klassisk pålægssalat med skinke og rødløg

Skyr med brunet smør

Skyr med brunet smør giver smørrebrød et proteinløft

Smag på bordet

Sådan giver du din færdigtilberedte mad et sidste pift

Smag: Energi- og proteindrikke

Se hvornår du kan bruge hvilke frugter og bær i energidrikke

Smoothie

Lækker energirig smoothie både til morgenmad og som mellemmåltid

Smoothieskål med dadler

Smoothiebowl kan varieres og toppes med lige præcis det, du bedst kan lide.

Smør en mad – god appetit

Se hvordan du kan sammensætte og anrette 28 forskellige madder.

Smør en mad – lille appetit

Se hvordan du kan anrette 28 forskellige madder med ekstra energi.

Sommerbærtærte

Sommerbærtærte er en skøn tærte, der smager af sol og blå himmel

Spread: Ærter med basilikum

Ærtespread med basilikum er frisk op lækkert på brød eller som dip.

Spread: Ærter/citronmelisse

Ærtespread med citronmelisse smager dejligt på brød.

Spread: Bønnespread

Bønnespread er lækkert på brød til frokost eller som et mellemmåltid.

Spread: Grøntsagsspread

Grøntsagsspread er lækkert på et ristet stykke brød.

Spread: Jordskokkespread

Jordskokkespread er rigtig lækkert på ristet brød.

Spread: Kartoffelspread

Kartoffelspread kan smøres på brødet eller serveres som dip.

Spread: Laksespread

Laksespread er en hurtig måde at lave lækkert laksepålæg på.

Spread: Rødbede-æblespread

Grov rødbedeæble-spread kan smøres på brød eller boller.

Squashfritters

Squashfritters er små pandekager, serveret med dildsovs.

Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs blev i 2014 kåret som Danmarks nationalret.

Stegt lever med bløde løg

En gammel dansk klassiker

Stikkelsbærgrød

Stikkelbærgrød er en helt særlig spise, der er god på grød, i trifli eller alene

Suppe: Blomkålssuppe

Blomkålssuppe er en dejlig suppe, der dufter og smager skønt.

Suppe: Grøntsagssuppe

Grøntsagssuppe varmer og smager dejligt året rundt.

Suppe: Hokaidosuppe

Hokaidosuppe er en flot efterårssuppe, der smager skønt.

Suppe: Jordskoksuppe

Jordskokkesuppe smager dejligt sødt og nøddeagtigt

Suppe: Løgsuppe med svampe

Løgsuppe med svampe er en dejlig efterårssuppe.

Suppe: Nem laksesuppe

En hurtig, nem og lækker fiskesuppe

Syltede løg

Syltede løg er lækkert som tilbehør til frokosten.

Tartelet: Skinke/ærter/gulerod

Tarteletter med skinke, ærter og gulerødder er en sand klassiker

Tarteletter: Æg og svampe

Tarteletter med æggestand og svampe er en velduftende fryd for ganen.

Tarteletter: Høns i asparges

Tarteletter med høns i asparges er en velsmagende klassiker.

Tærte: Æg og grønne rester

En dejlig grøntsags-æggetærte, der kan nydes af de fleste

Tærtebunde, salte

Salte tærtebunde kan bruges til madtærter.

Tærtebunde, søde

Søde tærtebunde kan bruges til lækre desserttærter.

Toppings til grød

En masse gode idéer til toppings, som kan give grøden et pift

Torskerognssalat

Klassisk pålægssalat med torskerogn og et tvist af fennikel

Torskerognssalat med kapers

Hurtig og let torskerognssalat med æble, kapers og hytteost.

Trifli af kagerester og syltetøj

Trifli af kagerester en en velsmagende og nem måde at bruge restser på.

Tunsalat

Tunsalat er god både på rugbrød og på hvidt brød.

Vildtpaté

Har du en kødhakker, er vildpaté en lækker lun ret, du kan lave

Wienersalat

Klassisk pålægssalat med pølser, peberfrugt og radisser